Espresso kahvi herkuttelijalle

  • By Asta
  • 27 Jan, 2024

Espresso kahvi

Yhä useampi kahvin ystävä on siirtynyt tavallisesta suodatinkahvista herkuttelemaan niin sanottujen parempien kahvien äärelle. Yksi niistä on espresso kahvi ja se onkin erityinen, sillä se on pohja monille muille kahvijuomille kuten latte, cappuccino, macchato tai americano. Mistä se on tullut markkinoille ja mikä tekee siitä niin maukkaan?

Miten espresso kahvi syntyi?

Tämänkin kahvin jäljet johtavat suoraan Italiaan. Täyttä varmuutta ei ole, mutta idean isänä pidetään Luigi Bezzeraa Milanosta. Hän lienee ollut ensimmäinen, joka uutti kahvia höyryttämällä, jolla hän sai aikaan vahvaa kahvia huomattavasti nopeammin kuin aikaisemmin. 

‘Caffe espresso’ tarkoittaa samaa kuin ulos puristettu kahvi. Se sopii tekotavan mukaan hyvin tälle kahville. Vesi puristetaan varsin hienoksi jauhetun kahvin läpi ja puristamisessa käytetään suurta painetta. Siitä tuli varsin suosittua jo 1800-luvun loppupuolella. Lisäksi 1940-luvulle tultaessa oli jo syntynyt se espresso kahvi, jonka mekin tunnemme.

Mikä onkaan istuessa ystävien kanssa, edessä espressokahvit ja tarjolla Casinobud kimppapelaamista varten. Kerralla voi nauttia hyvästä kahvista ja ystävien hauskasta seurasta.

Millaisia ovat espressopavut?

Ensinnäkin espressopavut voivat olla paahdoltaan kolmea eri tyyppiä. Niitä ovat vaalea, tumma sekä keskipaahto. Ostitpa pavut mistä tahansa, niin pakkauksesta saat selville, millaisen paahdon ne ovat saaneet. Tummaa paahtoa suositaan, jos espresso kahvi tehdään automaattisella kahvikoneella. Silloin maku on huomattavasti syvempi.

Hyvin suosittu papulajike on Arabica ja se onkin vallannut varsin laajasti jalansijaa maailmassa. 70 % kaikista pavuista ovat Arabicaa. Toiseksi tunnetuin on Robusta, joka on saanut vain 27 % osuuden ja pienin osuus jää Libericalle, joka on varsin harvinainen. 

Näiden lisäksi keskustelua herättää aina kofeiinin määrä. Se taas riippuu siitä, miten kauan vesi on ehtinyt vaikuttaa jauhettuun kahviin. Espresso valmistuu noin 25 sekuntia ja uuttaminen kupissa voi viedä kauemmin eli kofeiinin määrä ei ole niin suuri kuin yleensä pelätään. 

Oma suosikki espresso kahvi

Hyvä kysymys onkin se, miten oman suosikin kaikkien espressopapujen joukosta löytää? Siitä tulee mielenkiintoinen kokeilu ja lopulta oma suosikki on selvillä, joskin erot jäävät varsin pieniksi. Tutustumisen voit aloittaa tarjonnasta, jota Ravintola Presto tarjoaa.

Jo äsken mainitun Arabican pavut ovat varsin hapokkaita sekä niissä on useita vivahteita. Espresson vivahteita on usein suklaisuus, mutta sekään ei aina ratkaise makua. Yhä useammin hyvä espresso kahvi on tummapaahtoinen. Se ei tuo siihen pahaa makua vaan juuri sitä, mitä espressossa pitää ollakin.

Mielenkiintoinen seikka on myös se, että tumma paahto Keski-Euroopassa on aivan eri asia kuin vastaava Suomessa. Matkaillessa kannattaakin maistella Espressoa ihan uudesta näkövinkkelistä ja miksei myös tuoda kahvia tuliaisena kotiin. 

Mikä on Espresso Crema?

Kun kahvi jauhetaan riittävän hienoksi ja sen jälkeen kuuma vesi tulee paineella sen lävitse, on erittäin onnistuneen suorituksen jälkeen kupissa päällimmäinen kerros kuin ‘kermaa’. Sitä se ei kuitenkaan ole vaan kyseessä on Espresso crema. Se muodostuu kahvin rasvasta ja hiilidioksidista.

Rasvaa Espresso sisältää jonkin verran enemmän kuin suodatinkahvi ja se johtuu siitä, että rasva ei suodatu, koska espressokeittimen suodattimessa ei käytetä suodatinpaperia. Espresso kahvi saa juuri rasvasta itselleen ominaisen maun. Mausta voidaankin todeta, että se on suodatinkahviin verrattuna huomattavasti ‘pidempi’.

Espressokeitin kotikäytössä

Äsken todettiin, että Espresso kahvi on huomattavasti rasvaisempaa kuin suodatinkahvi, se vaatii myös keittimen puhdistamista säännöllisesti. Jos vesi on kalkkipitoista, on pidettävä huolta siitä, että kone ei ole liiallisen kalkin peitossa vaan vesi tulee riittävällä paineella jauhetun kahvin joukkoon.

Lisäksi suodatin on syytä myös pitää puhtaana, koska suodatinpussia ei käytetä ja valtaosa kahvin rasvasta jää suodattimeen. Puhdistamista varten on olemassa erilaisia tuotteita, joten niiden käyttö on suotavaa. Silloin kahvinautinto jatkuu edelleen.