Kauran terveellisyys

  • 09 Jan, 2022

Kaurapuuro maistuu marjojen kera.

Aina toisinaan hyvinvointikeskusteluissa puhuttaa kauran terveellisyys ja terveysvaikutukset, jotka ovat varsin merkittäviä. Kaura on siitä erinomainen ja monipuolinen raaka-aine, että se sopii hyvin moneen, kuten puuroon, jugurtin sekaan, sämpylöihin tai muuhun leivontaan. Kaurassa on runsaasti kuituja, jotka pitävät huolta vatsan toiminnasta ja auttavat pitämään kylläisyyden tunteen pidemmän aikaa. Kauran uskotaan myös pitävän kolesterolin mukavasti kurissa.

Mihin kauran terveellisyys perustuu?

Kauran terveellisyys perustuu muun muassa siihen, että se sisältää erittäin paljon vesiliukoista beetaglukaania eli ravintokuitua, joka muun muassa vähentää tehokkaasti kolesterolin imeytymistä kehoon. Beetaglukaani muodostaa yhdessä veden kanssa geelin suolistoon. Tämä geeli estää ruuassa olevan kolesterolin imeytymisen elimistöön. Sopiva määrä beetaglukaania on vähintään kolme grammaa päivässä.

Kauran terveysvaikutukset näkyvät etenkin vatsassa. Sen syöminen vähentää ummetusta ja turvotusta. Etenkin jos kärsii vatsavaivoista, kannattaa ottaa kaurapuuro tai kauramurot osaksi omaa päivittäistä ruokavaliota. Kaurassa on erittäin hyvässä suhteessa hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiinia. Siinä on myös B- ja E-vitamiineja sekä erilaisia kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä.

Kaura on helppo sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon

Kaura on todella helppo ottaa osaksi joka päiväistä ruokavaliota. Esimerkiksi kaurapuuro on hyvä aamiainen ja pitää kylläisenä pitkään. Välipalaksi voi tehdä vaikkapa herkullisen smoothien, johon lisää muutaman ruokalusikallisen kaurahiutaleita. Päivällisellä maistuvat kaurasämpylät, kun taas iltapalalla kaurahiutaleet uppoavat hyvin jugurtin tai myslin joukkoon.