Kompostointi kotona: vähennä jätettä, säästä rahaa

  • By Asta
  • 25 Mar, 2025

Kompostointi kotona

Mikäli haluat itse vaikuttaa suoraan siihen, miten paljon kotoasi lähtee jätettä kaatopaikalle, on kompostoinnin aloittaminen kotona eräs parhaista keinoista sekä vähentää kotitalousjätettänne että myös säästää rahaa. Kompostoinnin kautta voit itse tuottaa hyvälaatuista multaa omaan käyttöösi pihaan tai parvekkeelle. Kompostointi tuo paljon muitakin hyötyjä ja sen aloittaminenkin onnistuu yllättävän helposti. Perehdytään aiheeseen seuraavaksi hieman tarkemmin.

Kompostoinnilla autat sekä luontoa että omaa lompakkoasi

Yllättävän suuri osa kotitalouksien tuottamasta jätteestä on biojätettä. Aloittamalla kotikompostoinnin voitkin vähentää oman kotitaloutesi sekajätteen määrää jopa noin 30 - 50 prosentilla. Kompostointi on äärimmäisen ekologinen ratkaisu ja lisäksi näet vaikutukset suoraan jätelaskussasi, sillä usein biojätteestä peritään oma erillinen veloituksensa.

Kotikompostointi tekee hyvää myös ympäristölle, sillä biojätteiden maatuminen kaatopaikoilla tuottaa metaania. Kotikompostoinnissa tätä voimakasta kasvihuonekaasua ei juurikaan synny biojätteen käydessä läpi luonnollisen hajoamisprosessin.

Näin aloitat kompostoinnin

Kompostoinnissa hienoa on se, että voit aloittaa sen erittäin helposti ilman valtavan suuria alkuinvestointeja. Aloittaaksesi tarvitset vain omaan tarpeeseesi sopivan kompostorin sekä sille sopivan tilan.

Markkinoilta löytyy lukuisia erilaisia kompostorimalleja eri suuruisina ja vaihtelevilla ominaisuuksilla. Suomessa talviolosuhteissa käytettäväksi kompostoriksi löytyy esimerkiksi eristettyjä malleja ja omat kompostorit on olemassa myös sisätiloissa käytettäväksi.

Ensimmäinen ja varmasti myös tärkein askel kompostoinnin aloittamisessa on juuri kompostorin valinta. Mikäli olet sijoittamassa kompostoria ulos, on valinta usein kaikkein yleisin aumakompostori tai termokompostori talvikäyttöön. Jos taas kompostoit joko parvekkeella tai sisätiloissa, on paras valinta joko mato- tai bokashikompostori. Sinun kannattaa mahdollisesti hankkia myös keittiöön erillinen pienempi biojäteastia, johon keräät helposti kompostoriin siirrettävät jätteet.

Kompostoinnin aloitettuasi on erittäin tärkeää huolehtia kompostisi tasapainosta. Tehokas hajoamisprosessi edellyttää sitä, että kompostista löytyy sekä typpi- että hiilipitoista materiaalia. Typpipitoista jätettä ovat tyypilliset kotitalousjätteet, kuten ruoan tähteet ja hiilipitoista taas puolestaan esimerkiksi puutarhajäte, kuten lehdet ja puuhake. Kompostia tuleekin tarkkailla sekä käännellä säännöllisesti. Tarvittaessa sinne voi myös lisätä lisää kuiviketta. Jos haluat kehittää omia taitoja kompostoinnissa, löytyy netistä paljon hyviä ohjeita esimerkiksi oman alueesi jätteidenkäsittelyn hoitajan sivustolta.

Kompostointiprosessin vaiheet

Kaiken kaikkiaan kompostointiprosessi sisältää kolme eri vaihetta. Ensimmäisenä tulee lämpenemisvaihe, jossa kompostimassassa työskentelevät bakteerit ja sienet käyttäen ravinnokseen jätteen valkuaisaineita sekä sokereita. Tässä vaiheessa kompostorin lämpö kohoaa noin 40 asteiseksi.

Seuraavana tulee kuumavaihe, jolloin lämpötila kompostissa nousee nopeasti saavuttaen jopa yli 80 asteen lämmön. Tässä kohtaa ensimmäisessä vaiheessa työskennelleet hajottajat väistyvät ja niiden tilalle tulevat pieneliöt hajottamaan ravintoaineita. Lämpötila kompostorissa laskee uudelleen siinä vaiheessa, kun helposti hajotettavat ravintoaineet alkavat vähentyä.

Viimeisessä jäähtymisvaiheessa lierot, hyönteiset sekä sienet hajottavat vielä loppuja jäljellä olevia ravintoaineita. Kompostoinnin viimeinen vaihe voi kestää jopa monta kuukautta. Kannattaa myös huomioida se, että mikäli käytössäsi on jatkuvasti täytettävää mallia oleva kompostori, voivat kaikki edellä mainitut vaiheet olla käytössä samanaikaisesti.

Ota valmis komposti hyötykäyttöön

Kompostointimassan maatumisessa saattaa kestää jopa kuukausia, mutta odottaminen kannattaa, sillä lopputuote on erittäin monikäyttöinen parannusaine kotipuutarhassasi. Tuottamasi kompostimassa lisää maaperäsi ravinnepitoisuutta, parantaa sen rakennetta ja auttaa näin kasveja kasvamaan paremmin. Mikä parasta, aines toimii täysin luonnonmukaisena lannoitteena tukien sekä hyöty- että koristekasviesi kasvua ilman tarvetta ylimääräisten kemikaalien käyttöön.

Voit käyttää tuottamaasi kompostimassaa esimerkiksi suoraan puutarhamultana kukkapenkkeihin tai kasvimaalle. Näin kasvit saavat tarvitsemiaan ravinteita, kuten kaliumia, fosforia sekä typpeä. Sitä voi myös sekoittaa kaupan valmiisiin ruukkumultaseoksiin, jolloin saat huonekasveillesi entistä paremman ravinteikkaan kasvualustan.

Kompostia voi myös levittää pihapuiden ja -pensaiden juurille sitomaan kosteutta sekä lannoittamaan. Myös nurmenhoidossa komposti toimii erinomaisena lannoitteena ja huomaatkin ohuen kotikompostikerroksen levitettyäsi kuinka nurmesi kasvaa entistä upeampana.