Terveelliset ruokailutottumukset tukevat hyvinvointia

  • 10 Jun, 2022

Terveiden elämäntapojen merkitys hyvinvoinnille on varmasti kaikille tuttu asia. Yksi elämän keskeisimmistä osa-alueista on syöminen, ja terveelliset ruokailutottumukset edistävät ihmisen terveyttä kokonaisvaltaisesti. Aina kun puhutaan terveellisestä syömisestä, on hyvä muistuttaa, että ruokavalio on aina monien tekijöiden summa, joten sitä on syytä tarkastella kokonaisuutena. Lisäksi on paikallaan nostaa esiin se, että ruokavalio voi vaikuttaa joidenkin mielestä yllättäviinkin asioihin, kuten hiusten hyvinvointiin. Toki hiuksista puhuttaessa on muistettava että kaikenlaisiin muutoksiin ei itse voi vaikuttaa, joten pelkän ruokavalion lisäksi voidaan tarvita muitakin toimenpiteitä.

Mitä terveelliset ruokailutottumukset ovat käytännössä?

Kysymykseen terveellisestä ruokavaliosta ei ole yhtä yksittäistä vastausta. Jopa asiantuntijat ovat joskus erimielisiä siitä, mikä on ja mikä ei ole terveellistä. Joka tapauksessa aivan aluksi on syytä muistaa, että ruokavalio on aina eri tekijöistä koostuva kokonaisuus, joten yksittäisten ruokien tai aineiden nimittäminen yksiselitteisesti epäterveellisiksi tai terveellisiksi ei kerro koko totuutta

On kuitenkin joitakin yleisiä piirteitä, joita terveelliseen ruokavalioon kuuluu koulukunnasta riippumatta. Yksi yleisistä ohjenuorista on välttää liiallista suolan nauttimista, sillä se esimerkiksi nostaa verenpainetta. Myöskään ylenpalttinen rasvaisen tai sokerisen ruoan syöminen ei ole suositeltavaa. Lisäksi usein painotetaan kasvisten syömisen tärkeyttä.

Itselleen voi olla armollinen

Terveelliset ruokailutottumukset ovat kuitenkin aina kokonaisuus, joten ratkaisevaa on, miltä oma ruokavalio kokonaisuutena näyttää. Jos ruokavalio on kokonaisuutena hyvä ja suositusten mukainen, ei silloin tällöin syötävä epäterveellinenkään ruoka keikuta tätä laivaa. Jos siis itsellä on käynnissä elämäntaparemontti tai painonpudotus, itselleen voi hyvillä mielin olla armollinen. Terveelliseen ruokavalioon siirtyminen ei välttämättä tarkoita, että kaikille herkuille ja naposteltaville tarvitsisi jättää lopullisia jäähyväisiä.

Jos muuten syö hyvää terveellistä ruokaa, ei yksittäinen karkkipäivä vie turmion tielle. On kuitenkin ymmärrettävää, että osa haluaa pyrkiä terveellisyyteen myös herkuttelussa. Hyvä uutinen on, että herkkujenkin kohdalla on valinnanvaraa. Erilaiset terveelliset naposteltavat ovat erinomainen vaihtoehto ruokavaliotaan tarkkaileville. Makeiset voi halutessaan korvata vaikkapa pähkinöillä, marjoilla tai kuivatuilla hedelmillä. Tavalliset sipsien sijaan voi valita ruissipsit. Virvoitusjuomien ystäville jonkinlainen mehu voisi olla parempi vaihtoehto. Mahdollisuuksia on monia, ja loppujen lopuksi vain oma mielikuvitus (tai kaupan valikoima) on rajana!

Terveelliset ruokailutottumukset ja hiusten hyvinvointi

Osa ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi, että elintavat, mukaan lukien ruokailutottumukset, vaikuttavat myös hiusten hyvinvointiin. Hiukset nimittäin tarvitsevat kasvaakseen muun muassa eri vitamiineja sekä hivenaineita. Yleinen terveydentila vaikuttaa hiuksiin muutenkin, sillä tietyt sairaudet ja jopa niiden hoitoon käytettävät lääkkeet voivat häiritä hiusten kasvua

Hiuksille tärkeiden aineiden saaminen ei ole vaikeaa, sillä tarvittavia rakennuspalikoita voi saada aivan normaalistakin monipuolisesta ruokavaliosta. Tarpeellisia rasvahappoja saa kalasta, täysjyvätuotteista kuituja, kun taas liha ja kananmuna ovat hyviä proteiinin lähteitä. Myöskin kalium on hiusten kannalta tärkeä, ja sitä saa muun muassa banaaneista. Kaupan ostoskoriin ei siis välttämättä tarvitse poimia mitään uutta ja ihmeellistä!

Hiusten elinvoimaan voi jonkin verran vaikuttaa ruokailutottumuksilla, mutta kaikkia muutoksia ei omilla valinnoilla valitettavasti pysty estämään. Esimerkiksi hiustenkasvun heikkeneminen eli kaljuuntuminen on usein perinnöllistä. Vaikka haitta olisi vain esteettinen, on sillä toisinaan elämänlaatua heikentävä vaikutus. Tällaisessa tapauksessa varteenotettava hoitokeino on hiustensiirto. Kyseessä on toimenpide, jossa hiustuppeja siirretään toisesta kehon osasta, kuten takaraivosta, kaljuuntuvalle alueelle. Hiustensiirrolla voi saavuttaa hyviä tuloksia, joten se on hyvä vaihtoehto hiustenlähdöstä kärsiville