Terveellisiä naposteltavia

  • 21 Sep, 2021

Erilaiset naposteltavat ovat monelle oleellinen osa jokapäiväistä elämää. Ihmiset tykkäävät napostella esimerkiksi välipalan aikana jotakin pientä hyvää, ja erilaiset naposteltavat ovat kova sana etenkin elokuvaa katsellessa. Jokapäiväiseen käyttöön sokeriset ja epäterveelliset vaihtoehdot eivät ole hyvä asia, sillä ne eivät pidä ihmistä terveenä. Siksi kannattaa hankkia mieluummin terveellisiä naposteltavia, jotka eivät saa kehoa väsyneeksi ja oloa huonoksi, vaan päinvastoin. Tässä artikkelissa kerromme sinulle terveellisistä vaihtoehdoista.

Terveellisiä marjoja lautasella naposteltavaksi

Terveellisiä naposteltavia arkeen

Monet ostavat niin epäterveelliset kuin terveelliset naposteltavat kaupasta. On hyvä kuitenkin oppia tunnistamaan sellaiset naposteltavat, jotka ovat terveellisempi vaihtoehto sokeristen tilalle. Arkena on hyvä kiinnittää huomiota omiin syömistottumuksiin, sillä liian raskaat, sokeriset tai rasvaiset herkut saavat olon helposti väsyneeksi, eikä energiaa ole arjen tehtäviin. Arkena kannattaa siis ostaa sellaisia naposteltavia, jotka auttavat jaksamaan.

Parhaita naposteltavia arkipäivänä ovat erilaiset hedelmät, pähkinät ja vihannekset. Miksi et kokeilisi vaikka dipattavia vihanneksia tai värikästä hedelmälautasta? Dipattaville vihanneksille voi tehdä helpon dipin kermaviilistä ja erilaisista mausteista, kuten sitruunasta tai valkosipulista. Muita vaihtoehtoja naposteltaviksi ovat muun muassa terveelliset välipalakeksit, marjat, juustot ja ruissipsit. Kaikkea kannattaa kuitenkin nauttia kohtuudella, sillä esimerkiksi pähkinät sisältävät runsaasti kaloreita.

Terveelliset naposteltavat kaupasta

Monesti terveellisten valintojen tekeminen alkaa kaupan hyllyltä, mutta terveellisiä naposteltavia voi olla haastavaa löytää. Onneksi monet kaupat ovat tehneet erillisiä hyllyvälejä esimerkiksi pähkinöille, siemenille ja kuivatuille hedelmille. Samasta hyllystä voit löytää myös välipalaksi tarkoitetut kuivatut hedelmät helpoissa pienissä pakkauksissa. Kuivattujen hedelmien joukkoon on voitu lisätä myös muita terveellisiä herkkuja, kuten pähkinöitä. Valinnanvaraa riittää, joten samaa pussia tai pakettia ei tarvitse ostaa kerta toisensa jälkeen.

Terveellisiä naposteltavia löytyy toki myös hedelmäosastolta. Valikoi erilaisia hedelmiä ostoskoriisi oman makusi mukaan. Voit ostaa porkkanoita, paprikaa ja kurkkua, joista saa leikattua kivoja suikaleita. Kun kasvikset pilkkoo eri muotoon, ne maistuvat paremmalle kuin taikaiskusta. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Miksi kannattaa valita terveelliset vaihtoehdot?

Epäterveellinen ruokavalio johtaa helposti väsymykseen, voimattomuuteen ja jopa unettomuuteen. Terveellinen ruoka puolestaan auttaa jaksamaan ja pitää kehon sekä mielen terveenä. Sairastuminen ja flunssat ovat epätodennäköisempiä, kun saa syötyä terveellisesti. Myös paraneminen eri operaatioista, jollaisia voivat olla esimerkiksi hiustensiirto tai kauneusleikkaus, on huomattavasti nopeampaa. Terveelliset ruoka-aineet tekevät keholle ihmeitä ja saavat sen voimaan hyvin. Kun koostaa omaa ruokavaliota, kannattaa valita monipuolisesti kaikkea hyvää.

Monipuoliseen ruokavalioon kuuluu niin hedelmät, vihannekset, pähkinät, siemenet, viljat kuin proteiinit. Kokeile vaikka valmistaa kotona herkulliset mutta terveelliset ruistikut ja syödä niiden seurassa vihanneksia. Kun jokapäiväinen ruokavalio on monipuolinen, keho kiittää, nukut paremmin ja ajatukset kulkevat. Vaikutukset ovat usein suuremmat kuin osaat kuvitella.

Terveellisiä naposteltavia viikonlopuksi

Viikonloppuisin voi antaa itselle luvan herkutteluun. Etenkin silloin jos on syönyt koko viikon terveellisesti, on hyvä antaa itselle lupa herkutella. Näin on helpompi pitää terveellinen ruokavalio yllä, kun tietää, että mikään ei ole kiellettyä. Aamulla terveelliset aamiaismurot ovat hyvä valinta, ja iltapäivällä voi ottaa esimerkiksi palan kakkua.

Karkkipäivät eivät myöskään ole huonoksi silloin, kun osaa koostaa suurimman osan omista aterioista terveellisesti. Terveellisen ruokavalion tulee olla osa elämää, ja siitä syystä tiukan ruokavalion noudattaminen ei ole hyväksi. Se voi nimittäin aiheuttaa jopa stressiä.

Monet ovat sitä mieltä, että terveelliset naposteltavat maistuvat jopa paremmilta kuin niiden epäterveelliset vaihtoehdot. Siirtyminen niihin ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Ensin terveellisiä naposteltavia saattaa pitää mauttomina, mutta kun keho tottuu siihen, ettei saa liikaa sokeria, alkavat kaikki maistua huomattavasti herkullisemmilta. Kun keho voi hyvin, myös mieli pysyy terveenä.